Napój ten znajduje się wśród nas już od dawnych czasów, był pity przez Rzymian i Greków. Podobnie w Biblii znajdziemy sporo wzmianek na jego temat. W żadnej ze starych ksiąg nie jest propagowane pijaństwo, ale zaleca się lampkę wina dla większego cieszenia się życiem i lepszym zdrowiem. Wino było też od długiego czasu obecne w diecie śródziemnomorskiej. W wyniku badań wiemy już jak działa mechanizm składników, które znajdują się w tym trunku. Udowodniono, że wino jest zdrowe. Przyczyną ponad połowy zgonów w naszym kraju są problemy z krążeniem. Dzieje się tak na skutek zaawansowanych procesów miażdżycowych. Tu odpowiedzialne są wolne rodniki a dokładnej brak porządnej ochrony przed nimi. Ochronę mogą nam zapewnić antyoksydanty, które powinniśmy dostarczać organizmowi wraz z pożywieniem. Musimy w tym celu jeść jak najwięcej warzyw i owoców i ograniczyć tłuszcze zwierzęce. Zobaczmy jak wygląda sprawa we Francji, tam pije się dużo wina, szczególnie na południu tego kraju. Obywatele tego państwa jedzą dość tłusto, a mimo to są od nas zdrowsi. Osiągnięto to dziki piciu wina do posiłków, w trunku tym znajduje się dużo antyoksydantów m.in. poi fenoli i antocyjanin. Dlatego trunek ten hamuje procesy miażdżycowe. W winie czerwonym występuje także związek zwany resweratrolem. Niektórzy twierdzą, że jest on winny tak zwanemu francuskiemu paradoksowi. Chodzi o to, że jak wspomniałem wcześniej jedzą oni tłusto, dieta nie jest zbyt zdrowa, piją dużo alkoholu to żyją oni dłużej i nie mają kłopotów z chorobami miażdżycowymi. Trzeba zaznaczyć, że głównym alkoholem, jaki jest przez nich pity to czerwone wino. W wyniku badań i obserwacji udowodniono, że kieliszek czerwonego wina do posiłku jest skutecznym środkiem zapobiegającym chorobie wieńcowe. Czy każde wino ma te świetne właściwości? Najlepsze właściwości ma wino czerwone wytrawne o cierpkim smaku. Jego kolor powinien być głęboki, będzie to świadczyło o dużej zawartości antocyjanina. Badania udowodniły, że wino czerwone lepiej nas chroni przed wolnymi rodnikami niż białe. Przy produkcji wina czerwonego fermentują owoce razem ze skórką. W ten sposób w winie znajdują się związki o właściwościach przedłużających młodość. Jaki wniosek z tego płynie? Kluczem do wydłużenia okresu życia w naszym kraju jest ograniczenie alkoholu w postaci piwa i wódki na rzecz czerwonego wina. Umieralność z powodu chorób krążenia drastycznie spadnie. Jednak zmiana przyzwyczajeń w naszym kraju nie będzie prosta.

Młodsza skóra

Młodsza i piękniejszaW naszym organizmie jest kwas hialuronowy. sauna infrared 30 lat trzeba zacząć używać preparatów z tym składnikiem.

Czytaj więcej...

Kwiaty w kosmetykach

KwiatyKwiaty nie tylko pięknie pachną, ale też pielęgnują skórę, nawilżają ją i łagodzą podrażnienia miracolo clinic .

Czytaj więcej...

Owoce i warzywa dla smukłej sylwetki

Jeśli chcesz schudnąć to warto do swej diety włączyć warzyw i owoce, oto niektóre z nich wraz z och cennymi właściwościami.

Czytaj więcej...