Obecnie coraz więcej mówi się o odżywianiu EKO, widać coraz więcej sklepów z produktami ekologicznymi, jednak spora ilość osób ma dystans do tego typu żywności. Musisz wiedzieć, że określenie zdrowe jedzenie to tylko slogan. Natomiast ekologiczne jedzenie oznacza produkt, który ma odpowiednie certyfikaty świadczące o jego, jakości. Pojęcie to na starym kontynencie oznacza, że żywność została wyprodukowana bez nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. Gotowe produkty nie są też sztucznie barwione ani tez aromatyzowane. Każdy produkt ekologiczny powinien mieć na opakowaniu znak „Rolnictwo Ekologiczne”. Jest to specjalny certyfikat nadawany przez instytucje państwowe. Gdy rolnik przystępuje do programu rolnictwa ekologicznego to zgadza się na stałe i częste kontrole. Wraz z podpisaniem rolnik zobowiązuje się do przestrzegania zasad produkcji ekologicznej. Najbardziej Eko opłaca się kupować, gdy ilość sztucznych dodatków miedzy zwykła wersja a Eko jest duża. Ma to miejsce szczególnie przy winogronach, wiśniach, jabłkach, brzoskwiniach, truskawkach. Jeśli chodzi o rośliny, które niewiele się różnią od tych produkowanych metodą Eko to są to: awokado, bakłażan, kukurydza, groszek, brokuły, pomidory, cebula, kabaczki, ananas, kiwi, mango, arbuz. Podczas wybierania ekologicznej żywności trzeba się kierować rozsądkiem. Żywność ekologiczna wcale nie musi się różnic od tradycyjnej, jeśli chodzi o zawartość substancji odżywczych. Różnica dotyczy tego, czego w nich nie ma a nie, co jest, po prostu są w nich nieobecne chemiczne środki ochrony roślin. Jeśli myślisz, że najprościej przestawić się całkowicie na żywność Eko to musisz wiedzieć, że jest to bardzo trudne i kosztowne. Można sięgać po produkty Eko z rodziny mięs i nabiałów, w ten sposób unikniemy antybiotyków i hormonów. Najlepszym rozwiązaniem jest kupowanie żywności ekologicznej z naszego regionu. Jeśli nie chcesz rezygnować z mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego to przynajmniej zwracaj uwagę na dobrostan zwierząt. Hodowca powinien jak najlepiej dbać o samopoczucie i zdrowie zwierząt. Zwierzęta nie powinny być głodne, nie mogą odczuwać stresu i strachu. Hodowla zwierząt oznacza często wycinanie lasów, zanieczyszczanie wody. Szacuje się, że hodowla bydła na świecie generuje więcej dwutlenku węgla i metanu niż emisja spalin przez wszystkie samochody na ziemi.

 

Młodsza skóra

Młodsza i piękniejszaW naszym organizmie jest kwas hialuronowy. minrol 30 lat trzeba zacząć używać preparatów z tym składnikiem.

Czytaj więcej...

Kwiaty w kosmetykach

KwiatyKwiaty nie tylko pięknie pachną, ale też pielęgnują skórę, nawilżają ją i łagodzą podrażnienia kosmetykidowlosow.com.pl stomatolog wronki .

Czytaj więcej...

Owoce i warzywa dla smukłej sylwetki

Jeśli chcesz schudnąć to warto do swej diety włączyć warzyw i owoce, oto niektóre z nich wraz z och cennymi właściwościami.

Czytaj więcej...