Smażenie to obróbka cieplna, która ze zdrowej żywności może zrobić prawdziwą bombę kaloryczną, mało tego tłuszcz w określonych sytuacjach może przerodzić Asię w związki rakotwórcze! Długie smażenie potraw na tłuszczu jest dla nas niekorzystne. Podczas takiego smażenia powstają kwasy tłuszczowe nasycone, które mogą powodować wiele poważnych chorób: miażdżyca, wysoki cholesterol, nadciśnienie, cukrzyca.

Ale to nie wszystko, bowiem jeśli smażysz an tłuszczu to potrawy wchłaniają go do środka i przez to stają się bardziej kaloryczne. Jedząc w ten sposób szybko przybieramy zbędne kilogramy. Do tego trzeba też dorzucić sprawę ciężkostrawności tych produktów, przez co nasza wątroba i żołądek są bardziej obciążone. Jeśli smażysz długo na tłuszczu to pozbawiasz danego produktu cennych witamin i minerałów. Wysoka temperatura po prostu je niszczy. Dlatego najlepiej jak by w twoim domu gościła kuchnia lekka bez smażonych produktów w tradycyjny sposób. Dzięki temu ograniczymy ryzyko chorób oraz otyłości. Możemy też zaoszczędzić czas, bowiem smażenie bez tłuszczu skraca czas przygotowania potraw. Aby móc przyrządzać potrawę bez tłuszczu lub z jego niewielka ilością to wystarczy, że będziemy posiadać patelnię z teflonem. Naczynie pokryte kilkoma warstwami da nam możliwość pieczenia, smażenia czy duszenia. Możemy to robić zarówno z mięsami jak i innymi składnikami takimi jak ryby czy warzywa. Innym rozwiązaniem jest używanie, woka, czyli chińskiego naczynia z dwiema lub jedną rączką Na pierwszy Żut oka przypomina ono miskę. W tym garnku można bardzo szybko usmażyć potrawy nawet bez tłuszczu, jego budowa umożliwia tez gotowanie na wodzie lub na parze. Najlepsze, jeśli chodzi o patelnie są te stalowe o jak najgrubszym dnie. Dzieci temu przywieranie potraw do dna będzie mocno ograniczone, co znacznie ułatwi nam ich przyrządzanie. Ostatnio na sklepowych półkach pojawiły się patelnie aluminiowe z grubym dnem. Są one pokryte w środku specjalną powłoką o nazwie thermolon rocks. Dzięki temu ciepło jest równomiernie rozprowadzane po całej powierzchni. W rezultacie trzymujemy nieprzypalone potrawy ładnie przyrumienione. Patelnia taka wytrzymuje nawet 450 stopni i umożliwia smażenie bez tłuszczu. Ważne jest też, że w razie przegrzania materiał ten nie wydziela toksycznych oparów. Jeśli chodzi o pieczenie to zdrowym rozwiązaniem jest używanie foliowych rękawów. W takiej sytuacji wystarczy włożyć potrawę do rękawa dodać przypraw i zapiać, także przygotowane mięso umieszczamy w piekarniku.

 

 

Młodsza skóra

Młodsza i piękniejszaW naszym organizmie jest kwas hialuronowy. baza entity 30 lat trzeba zacząć używać preparatów z tym składnikiem.

Czytaj więcej...

Kwiaty w kosmetykach

KwiatyKwiaty nie tylko pięknie pachną, ale też pielęgnują skórę, nawilżają ją i łagodzą podrażnienia mezoterapia igłowa kraków .

Czytaj więcej...

Owoce i warzywa dla smukłej sylwetki

Jeśli chcesz schudnąć to warto do swej diety włączyć warzyw i owoce, oto niektóre z nich wraz z och cennymi właściwościami.

Czytaj więcej...