Różne barwy warzyw i owoców nie tylko cieszą nasze oczy wiele i są cenne dla naszego zdrowia. Za każdym kolorem kryją się inne zalety. Zaleceniem dietetyków jest zjadanie dziennie nawet 4-5 porcji warzyw i owoców. Dlatego powinny być podawane do każdego posiłku. Są one bardzo cenne ze względu na witaminy oraz mikro i makro elementy jakie siew w nich znajdują. Nie bez znaczenia jest też duża ilość błonnika się tam znajdująca.

Cenne dla naszego zdrowia są też barwniki naturalne roślin. Wartości prozdrowotne owoców i warzyw zależą od tego jaką mają one barwę. Zielone takie jak szpinak, natka pietruszki, koperek, kiełki są niskokaloryczne, mają dużo witaminy C i magnezu. Dostarczają one też cennych żółtych, pomarańczowych i czerwonych barwników. Kolor zielony wspomaga procesy oczyszczania organizmu. Kolor ten pomaga też odświeżyć oddech, ma działanie przeciwutleniające. W medycynie naturalnej jest to składnik używany do odnowy organizmu. Kolejne cenne barwy to żółty, pomarańczowy i czerwony. Mamy tu marchewkę, dynie, paprykę pomidory itd. Mają one swój kolor dzięki karotenoidom. Które stanowią złożoną grupę związków. Sporo jest tam przeciwutleniaczy. Dlatego warzywa i owoce o tym kolorze chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami oraz innymi szkodliwymi związkami. Dlatego nasze ciało jest bardziej odporne na rozwój chorób degeneracyjnych. Beta-karoten jest w naszym organizmie przekształcany do postaci witaminy A. Ona zaś wzmacnia nasz organizm i układ odpornościowy, odgrywa też istotną rolę w procesie prawidłowego widzenia. Niedobór tej witaminy objawia się kurza ślepotą. Najwięcej znajdziemy go w marchwi, dyni i suszonych morelach. Luteina i zelaksantyna są też ważne dla oczu. Gromadzą się one w siatkówce oka. Pełnia one tam funkcję naturalnych filtrów które chronią przed szkodliwym promieniowaniem UV. Likopen z kolei pozytywnie wpływa na stan skóry. U osób które jedzą go w większych ilościach ich skóra jest gładsza. Bardzo fajne właściwości ma tez buraczek. Jest niedrogi i dostępny cały rok. Zawdzięcza on swój charakterystyczny kolor betacyjaninom. 70% barwników buraka stanowi betaina. Obecnie coraz bardziej docenia się buraka jako przeciwutleniacz czyli wyłapywacz wolnych rodników. Udowodniono tez że picie soku z buraków obniża poziom złego cholesterolu.

Młodsza skóra

Młodsza i piękniejszaW naszym organizmie jest kwas hialuronowy. 30 lat trzeba zacząć używać preparatów z tym składnikiem.

Czytaj więcej...

Kwiaty w kosmetykach

KwiatyKwiaty nie tylko pięknie pachną, ale też pielęgnują skórę, nawilżają ją i łagodzą podrażnienia .

Czytaj więcej...

Owoce i warzywa dla smukłej sylwetki

Jeśli chcesz schudnąć to warto do swej diety włączyć warzyw i owoce, oto niektóre z nich wraz z och cennymi właściwościami.

Czytaj więcej...